Monografia bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul"

Istorie Decembrie 22, 2011

Monografia bisericii este strâns legata de cea a satului Ruși, care arată  că de la început a fost colonizat cu o populație slavă(rusă și ucrainiană) de către domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, în timpul căsătoriei sale cu doamna Evdochia. Această colonie ar fi fost ”zestrea” Evdochiei, care trebuia să cultive pământul mănos, care nu era departe de Cotnari și Hîrlău, unde domnitorul avea proprietăți.

În sprijinul acestei ipoteze vine și dovada existenței în zilele noastre a atâtor familii cu nume de origine slavă cum ar fi: Marciuc, Melenciuc, Panțiruc, Calinciuc, Codilinschi,ș.a.

Conform documentelor păstrate în Arhivele Statului din Iași, în anul   1774 s-a construit prima biserică din lemn pentru toți credincioșii din satele Ruși, Ciorăni și Văleni, sate care acum sunt unite și alcătuiesc satul Belcești.

După construirea bisericilor din satul Tansa și Satu-Nou , satul Ruși a fost împărțit în două, o parte aparținînd de parohia Ciorăni iar alta de parohia Satu-Nou.

În anul 1999, pe 21 marie, cu binecuvântare I.P.S. Dr. Daniel, s-a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, și s-a sfințit locul de construire de către P.S Episcop Vicar Calinic Botoșăneanul pe terenul donat de Ionel și Constanța VASILACHE.

Sub păstorirea P.C.Pr. Florariu Vasile și cu eforturile credincioșilor, au început în vara anului 1999 lucrările la noua biserică, astfel că în 2003, biserica în formă de cruce, era zidită până l acentura a II-a.

Din 2003 lucrările au continuat sub îndumarea  P.C.Pr. Florariu Alexandru, fiul părintelui Vasile, și cu sprijinul financiar al familiei LOCIC Marius și Elena, din București. În 2004 familia LOCIC Doinel și Rodica donează bisericii trei clopote care vestesc mereu sfintele slujbe .

Până în anul 2006 lucrările continua la biserică și se realizează și acoperirea bisericii cu tablă zincată.

În anul 2007 Preotul Florariu Alexandru se transferă la Parohia Hodora, iar în locul lui este transferat actualul preot paroh SĂNDULACHE Constantin, de la parohia Spinoasa, care este fiu al comunei Belcești.

Din anul 2007 lucrările și investițiile se mută mai mult la interiorul locașului, asigurându-se astfel condițiile necesare săvârșirii Sfintelor slujbe. În prezent biserica este tencuită la exterior si la inerior și pregătită pentru pictură, s-au montat policandrele, s-a confecționat catapeteasma și  strănile pentru credincioși precum si alte obiecte de mobilier necesare unui locaș de cult, beneficiază de încălzire centrală şi sistem de sonorizare,toate acestea realizându-se din donațiile credincioșilor.

În prezent se lucrează la pictarea icoanelor din catapeteasmă urmând  apoi pictarea interioară a Bisericii .